På rampen

Rampen kan være en nervepirrende oplevelse hvis man ikke lige har en firhjulstrækker spændt foran trækket. Det kan i nogle tilfælde ende rigtig galt og med en totalskadet bil til følge.

Du kan dog vende frygten til en tryg følelse når du skal sætte båden i vandet ved at følge et eller flere af følgende råd.

Negativt kugletryk

Efterhånden som du trækker båden op på traileren, så kommer vægten længere og længere ind over aksel på trailer. I starten vil trykket på den bagerste del af akslen gøre at traileren “løfter” i krogen på bilen. Det kan ses ved at bilen simpelthen løfter bagenden. Når båden så kommer over punktet så begynder vægten igen at trykke på krogen. Hvis man har en forhjulstrukket bil, kan det altså hjælpe at lade være med at trække båden helt op på trailer, men lade den mangle 30-70 cm. Derved laver man negativt kugletryk hvor båd og trailer løfter i krogen og dermed presser bilen forende ned, som igen gør at forhjulene har bedre fat og ikke så nemt fedter. Husk blot at hvis du bruger denne metode, så er det en god ide at have en sikkerheds- wire, kæde eller andet, som passer i længden på de 30-70 cm og så bruge den. Husk også at bremse blidt når du er kommet op, ellers risikerer du at båden ruller frem og banker ind i tårnet.

IMG_0425-1024x475

Klodser

Du kan med fordel enten købe nogle klodser/kiler til baghjulene. Ellers selv lave nogle ud af noget træ. Du borer så et hul i hver og sætter en snor i der lige kan nå fra det ene baghjul over trækket og over til den anden klods. Klodserne sætter du under inden du trækker båden op. Det smarte er så at fordi snoren går op over trækker, så følger klodserne pænt med op når du kører uden at komme i vejen for noget. Når du er helt oppe så tager du blot klodserne og smider bag i bilen.

Hold skråt

Når du bakker ned at rampen så gør du bevidst det at styre trailer skævt ned og først i sidste øjeblik så retter du traileren op så den passer med broen. Det betyder at din bil kommer til at holde skråt på rampen. Når du så skal sætte igang har bilen meget nemmere ved at komme igang og du risikere ikke at skride baglæns da bilen holder skråt. Hvis rampen er bred nok, kan du endda holde mere skråt en vist på billedet.

IMG_0426-820x1024

Snor

Skal du i vandet og rampen er meget glat så kan du som sikkerhed binde et tov eller lign. i traileren og op til et fast sted på rampen/kajen. Du binder tovet fast i det faste sted du har fundet og så trækker du tovet ned ad rampen indtil det passer med den længde du vil lade traileren komme ud. Herefter binder du det i traileren og sikrer at det ligger så du ikke kører det over på vej ned ad rampen.

Hvis du følger ovenstående råd så bør turen på rampen blive en ren fornøjelse. Husk at læse de gængse ramperegler under tips og tricks.