Fart, linelængder og vægt

Fart

Farten er altid et omdiskuteret emne. En laks kan svømme omkring 45 km/t eller hvad der svarer til cirka 24 knob. Så laksen vil aldrig have problemer med at følge med din agn. Der er trollingbåde der fanger laks ved stort set at drive i strømmen og der er både der fanger laks ved meget høj fart. Det helt afgørende er agnens gang i vandet. De fleste agn går fint mellem 2 og 3 knob, derfor er 2,5 knob altid et godt udgangspunkt. De vigtigste er dog altid at tjekke agnens gang i vandet, der kan være mod eller med strøm som ændrer betingelserne. Hvis du har en fart over grund (GPS) der hedder 3 knob og du har 1 knobs modstrøm, så vil din agn reelt bevæge sig igennem vandet med 4 knob. Omvendt hvis du har 1 knobs medstrøm så vil agnen bevæge sig gennem vandet med 2 knob. Det allerbedste trick er at holde agnen nede i vandet ved siden at båden og se hvordan det går i vandet. Når det går rigtigt er det farten du skal sejle med. Du skal dog huske at tjekke jævnligt og specielt hvis du ændrer retning eller strømmen vender. Det er derfor også vigtigt at fiske med agn der alle kan klare samme hastighed.

Et udgangspunkt som næsten altid kan bruges er:
Sommer : 2,5-3 knob
Vinter : 1,8 – 2,2 knob
Vandtemperatur under 8 grader = vinterfart og over 8 grader = sommerfart

Hvis man døjer med at få ens båd til at sejle så langsomt som agnen kræver, så kan man fx benytte et eller flere drivankre. Man kan i stedet for et net også bruge en eller flere spande.

Linelængder

Her er der også mange teorier og meninger. Nogle mener at båden er med til at tiltrække fiske og fisker derfor alle liner tæt på båden. Omkring 7-10 meter. Andre mener at båden skræmmer og fisker derfor længere fra båden. Omkring 20-30 meter.

På downriggerne kan man vælge 2 metoder. Enten så fisker man alle tæt på båden og i en afstand der gør at alle agn fisker i sammen afstand. Det betyder at man fx fisker den nederste 1 meter fra wiren. Den næste 3 meter fra wiren og den sidste 5-6 meter fra wiren. Så vil det ligne en stime fiske der svømmer i samme afstand.

downrig1

Man kan også vælge at fiske den nederste tæt på wiren og jo længere man komme op i vandet og tættere på båden, jo længere væk fisker agnen. Det kan være på dage hvor fiskene er lidt sky.

downrig2

På sideplaner og planerboard gælder lidt de samme ting. Man kan vælge at fiske alle agn i ens længde eller i forskellig længde. Agnen tættest på båden skal være længst ud. Eventuelt kan man jo rent faktisk gøre som vist på illustrationen og fiske forskelligt i hver side og se hvad der virker. Planerboardet kan fiskes 20-35 meter ud fra siden. Sideplaner kan varieres også fra cirka 35 meter og så ind efter. Det afhænger lidt af størrelsen på sideplaneren.
Her ses opsætningerne med planerboards:

planerboard

Og her med sideplaner:

sideplanerlength2

Dipsy diver

Dipsy diveren vil normalt monteres med en linelængde som svarer til en stanglængde. Det vil sige at man fx kan sætte Dipsy diveren på linen til stangen og rulle helt ind. Så sætter man evt en snupper på og så noget fluecarbon line i 0.44-0.50mm i en længde der svarer til stangen. Grunden til denne længde er at når du har fisk og skal have den ind, så kan du ikke rulle længere ind end til Duipsy diveres rammer første øje i stangen. Hvis du så har mere line i mellem agn og Dipsy diver end en stanglængde får du meget svært ved at få fisken tæt nok på til at kunne lande den.  Man kan fx lave et setup med 2 Dipsy divere i hver side. Den længst ude kan man dreje om på 3 for at få maksimal træk ud til siden. Den inderste kan fx så sættes på indstilling 2. Den første Dipsy diver sættes ud i 106 fod som i følge skemaet giver en dybde på 35 fod. Den inderste kan fires 30 fod ud og giver så en dybde på 15 fod.

dipsy2

Vores anbefaling vil dog være at man enten kører med 2-3 sideplaner eller 2-3 stænger på planerboards i begge sider og nøjes med at sætte en Dipsy diver i hver side. Sæt den på indstilling 2,5 og lad den gå 75-120 fod ud. Det giver et godt samspil med resten af setup’et.