Hvor downriggeren hjælper os med at sprede vores agn vertikalt, altså i dybden, så hjælper dipsy, sideplaner og planerboards os med at sprede agnen horisontalt. Altså i bredden. Herunder gennemgår vi dipsy diver, sideplaner og planerboards.
Dipsy diver
Dipsy diver findes i flere størrelser og med en plastring der kan tages af yderst. Vi bruger oftest størrelse #0 til trollingfiskeriet. I bunden er der en vægt der er lavet så man kan dreje undersiden og dermed forskyde vægten til en af siderne. Endvidere er der en udløsermekanisme. Den bevirker at ved hug så mindskes vandmodstanden og Dipsy diveren trækker ikke længere ned i vandet eller ud til siden. Skal man nu fiske Dipsy diveren i styrbord side så monteres linen fra stangen i metalstangen på Dipsy diveren og vægten drejes så vægten vender ind mod båden. Der er en skala fra 0 til 3. Det kan anbefales at sætte den et sted mellem 2,5 og 3. Fiskes der med flere Dipsy divere i samme side skal de selvfølgelig indstilles så den ene fx står på 1 og den anden på 3. På den måde sikre man at der bliver afstand i mellem dem. Metalarmen klipses ind i låsen og er nu klar. Efter Dipsy diveren kan der monteres en snupper. Det er en elastisk gummisnor. Den kan tage støddet fra en hug, hvis du bruger uelastisk fletline som line foran Dipsy diveren.
Efter snupperen eller blot direkte på Dipsy diveren monteres nu en stump line der ikke er længere end stangen og herefter agnen der skal fiskes med. Du finder ud af hvorfor linen ikke må være længere end stangen når du skal lande din første fisk. Dipsy diveren kan nu fires ud i ønsket fiskelængde. Afhængig af om man fisker med eller uden plastringen på Dipsy diveren åbner man forskellig dybde. På skalaen herunder kan man se hvor dybt Dipsy diveren går ved en given hastighed og linelængde ude.
Når fisken hugger vil den udløse metalarmen i klemmen og du kan fighte fisken. Hvis du skal have Dipsy diveren ind, skal du spænde godt op på hjulet og give et hårdt og kontant ryk så du udløser metalarmen fra klemmen. Så er det nemt at trække Dipsy diveren ind. Du kan fiske alle slags agn efter Dipsy diveres. Ske blink, Apex, trollingfluer eller agn hoveder med skaller eller sild.
Sideplaner
Hvor Dipsy diveren kun trækker omkring 15-20 meter ud til siden så kan en sideplaner få linen meget længere ud. I teorien lige så langt ud som du har line på hjulet. En sideplaner er som oftest lavet af en metalplade med en form for flydenden materiale i toppen eller en plastik skal med noget vægt i bunden og noget flydemateriale i toppen. Så er der monteret en klemme foran og en hægte bagerst. Fronten er skåret skråt hvilket betyder at den altid vil trække ud af når den bliver trukket gennem vandet. Der findes modeller med et lille flag og skrigende farver. De kan være svære at få øje på når de er kørt et par 100 fod ud. Ideen er så at man firer sin agn ud i ønsket fiskelængde og så sætter man hægten omkring linen og herefter holdes sideplaneren som den skal gå i vandet og linen sættes i klemmen. Klemmen skal sættes på tættest på stangen.
Nu sættes sideplaneren i vandet og man lader line gå ud til sideplaneren er ude i ønske bredde. Nu fiskes der. Man kan vælge at sætte en vægt foran agnen. Enten en stanglængde foran så man kan få en fiske ind uden at skulle pille vægten af. Man kan også sætte den 10-30 fod foran. Når man så fighter fisk, kan man relativt nemt få vægten af inden fisken er helt inde ved båden. Når en fisk hugger på en sideplaner udløses klemmen og sideplaneren sidder nu kun på linen i hægten. Det gør at sideplaneren nu blot ligger og flyder med. Ulempen ved sideplaner er netop det at den stadig er hægtet på linen når den er udløst. Det betyder at man kommer til at fighte både sideplaner og fisk. Sideplaner vil stadig ude en stor modstand i vandet selvom den er udløst og nogle mener ligefrem at de har mistet fisk pga sideplaneren. En anden ulempe er at sideplaneren vil glide ned at linen til den møder modstand. Har du ikke et stop fx i form af en vægt eller nogle svirvler før agnen, så risikerer du at sideplaneren lander i hovedet af fisken og måske endda her hjælper fisken med at krænge krogen af. Man kan vælge at sætte et stop cirka 1,5 meter foran agnen som vil stoppe sideplaneren i at glide helt ned til agnen. Sideplaner er dog stadig en rigtig god og meget udbredt måde at sprede agnen horisontalt med. Man kan bruge mange sideplanere på samme side, man skal blot fire dem ud med 10-20 meters mellemrum.
Planerboards
En løsning til at sprede agnen horisontalt og hvor du stadig vil have fisken direkte på linen uden at en sideplaner eller andet er hægtet på linen, er planerboardet.
Et planerboard er en lille båd med køl der med en planerboard line søsættes fra båden og man lader den trække 2-300 meter ud.
Man firer sin agn ud i ønsket fiskelængde evt med en vægt foran. Så tager man en planerklemme og sætter linen heri. Planerklemmen sættes herefter på planerbordlinen og man firer igen line af til klemmen er løbet så langt ud af planerlinen som man vil fiske. Herefter er det blot at sætte endnu en line ud og fire klemmen ud på linen nu blot stoppe 5-10 meter før den anden klemme. Det kan man så blive ved med.
Fordelen ved planerboard er at når fisken udløser klemmen så har du den frit på stangen og der er ingen sideplaner eller andet på linen. Ulempen er at du skal have et højt udgangspunkt at sætte planerboardlinen i fra. Det vil sige en planerboard mast eller et høj kabine.
En teleskop planerboard mast monteret i stævnen af båden
Man behøver ikke købe et dyrt sæt planerboards og mast. Man kan selv fremstille fine planerboards for få penge. Masten kan også erstattes af andre løsninger. Følg linket her for at se opskriften på et sæt planerboards som nedenstående og fif til alternative masteløsninger.
Her har ALTOMTROLLING.DK samlet nogle forslag.